Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn torsdag 21.02.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Ustabile nysnøflak i høyfjellet. Vedvarende svake lag i snødekket kan påvirkes der snødekket er tynt. Der nedbør kommer som regn er det fare for våte skred.

Skredfarevurdering

Noe nedbør og vind fra SV vil bidra til å øke omfanget av ustabil vindtransportert snø i Ø og N. Fokksnøen i leområdene vil legge seg på glatt underliggende snøoverflate og allerede nedføyka nysnø og kan løsne ved en enkelt skiløpers belastning. Vedvarende svake lag med rim og kantkorn kan være mulig å påvirke, spesielt der snødekket er tynt/mykt. Der nedbøren kommer som regn er det fare for små våte skred i bratt terreng der det regner på nysnø.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom glatt skare og overliggende snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 20. februar 2019

Natt til tirsdag og tirsdag kom det nedbør og vind i regionen med 10-15 cm fuktig nysnø på ca 500 moh. I høyfjellet er det fokksnøflak hvor man i varierende dybde kan finne tørr, lagdelt snø. Det er lite løs snø tilgjengelig for transport.
Mildvær og regn har preget det gamle snødekket som er gjennomfuktet opp til ca 1200 meters høyde. I perioder har plussgradene gått helt til topps. Det har vært stor avsmelting og det er nå mindre snø enn normalt i regionen. Snødekket er ganske jevnt fordelt.

Det finnes vedvarende svake lag med rim og kantkorn i regionen over ca 1100 moh, senest bekreftet av observatører 20.02. De svake lagene ligger under relativt hard fokksnø og skarelag, men lagene viser seg i liten grad å være påvirket av siste tids mildvær. Det forventes generelt stor tilleggsbelastning for å påvirke svake lag, men på tynt snødekke kan vekten av en enkelt skiløper være tilstrekkelig for å løse ut et skred.

Onsdag blir det rapportert om fuktige/våte skred av ukjent str. på 1000 moh ved Myrhøna i Jostedalen.

Tirsdag og natt til onsdag morgen kom det ca 15 cm snø i regionen. Snøgrense på omlag 600 moh.
Onsdag blir det rapportert om overflaterim på Blåfjell 1300 moh i nordlig sektor og skjerma formasjoner for siste tids vind fra S.

Fjellvær

Onsdag 20. februar 2019

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. -9 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Mest nedbør og stigende temperatur om kvelden.

Torsdag 21. februar 2019

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sørvest. -4 °C til 1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS